Toukat syövät pensaat

Kysyjä: Marja,
Jaa

Istutin pari vuotta sitten karviaista ja valkoista viinimarjaa. Pensaisiin ilmestyi viime kesänä sentin mittaisia vihreitä matoja. Sain ne muutaman kerran pois tuhkalla, mutta ennen marjojen poimimista kaikki lehdet oli syöty. Onko jotain tehtävissä vai pitääkö pensaat kaivaa pois

Vastaus: 

Pensaitanne kiusaava karviaispistiäinen on karviaisen sekä puna- ja valkoherukan merkittävä tuholainen. Niitä on useita lajeja. Tuholainen talvehtii maassa toukkina tai koteloina, kuoriutuu toukokuussa herukan kukinnan aikoihin ja munii pensaiden lehdille. Pari viikkoa myöhemmin kuoriutuvat vihreät, usein mustapisteiset toukat. Ne ryhtyvät syömään lehtiin pieniä reikiä pensaan sisäosien kätköissä. Lehdenreunoissa olevia toukkia on usein vaikea huomata.
Ensimmäinen sukupolvi ei yleensä vioita pensaita kovin pahasti. Heinä-elokuussa kuoriutuvat toisen sukupolven toukat, ja ne syövät pensaat nopeasti lehdettömiksi. Suotuisina kesinä voi ilmestyä kolmaskin sukupolvi.

Tuholaisia torjutaan pumpattavalla paineruiskulla. 10 litraan vettä sekoitetaan 2–3 desilitraa Mäntysuopaa tai Tolu Puu-Parkettia. Liuokset tehoavat pehmeäihoisiin toukkiin hyvin, ja ruiskuttaa voi useita kertoja. Astetta järeämpiä torjunta-aineita ovat esimerkiksi luonnon pyretriiniä, synteettistä pyretroidia tai malationia sisältävät torjunta-aineet, joita voi ostaa puutarhaliikkeistä.

Tärkeintä on olla valppaana heti kukinnan päättymisen jälkeen. Kun havaitsee toukkia, pensaiden sisäosat pitää käsitellä erityisen hyvin. Tilannetta kannattaa seurata myös heinäkuussa ja torjua toisen sukupolven toukat jo pieninä.

Karviaispistiäisillä on onneksi luonnossa loisia ja vihollisia, joten kanta harvenee myös omia aikojaan.

Jaa

Kommentit (1)

Olen huomannut. että tiaiset kantavat toukkua nokka täynnä näitä toukkia/matoja. Mutta ei sekään auttanut tänä kesänä, jos kesäkuun lopulla kaikki lehdet oli popsittu, kun oli se hyvin lämmin touko-kesäkuun vaihde. Voikohan marjaa syödä normaalisti, vaikka toukat söivätkin lehdet, joku marja mätänänee jo raakana, muuttuu tumman ruskeaksi ja tippuu maahan?